תענית אסתר, 2024


לקראת חג פורים היהודי, קהילות ברחבי העולם מקיימות את צום אסתר, יום חגיגי שקדם לחגיגות השמחה.

לצום זה יש משמעות עמוקה, שמקורה בתיאור המקראי על גבורתה ואומץ ליבה של המלכה אסתר. בואו נעמיק בהיסטוריה, במנהגים ובמשמעות הרוחנית של היום הקדוש הזה.

עות התחלה/ סיום התענית:

ירושלים:

התחלה - 04:29

סיום - 18:22

תל אביב:

התחלה - 04:31

סיום - 18:23

סיפורה של אסתר המלכה


צום אסתר מנציח את מעשיה של המלכה אסתר, אישה יהודייה שחיה בפרס העתיקה.

לפי ספר אסתר המקראי, אסתר סיכנה את חייה בכך שחשפה את זהותה היהודית למלך אחשוורוש כדי להציל את עמה מהשמדה. גבורתה ואמונתה הביאו בסופו של דבר להצלת העם היהודי מגזירת השמד של המן הרשע.

שמירה על הצום


צום אסתר מתקיים ביום שלפני פורים, בדרך כלל היום ה-13 של חודש אדר העברי.

זהו צום של עלות השחר עד בין הערביים, שמתחיל בזריחה ומסתיים עם רדת הלילה. למרות שלא מחמירים כמו ימי צום אחרים, כמו יום כיפור, יהודים שומרי מצוות נמנעים בתקופה זו מאוכל ומשקה כסמל לתשובה, הרהור וסולידריות.

משמעות רוחנית


מעבר להקשר ההיסטורי שלו, לצום אסתר יש משמעות רוחנית עבור קהילות יהודיות. הוא משמש כתזכורת לכוחם של תפילה, אמונה ואומץ בעת מצוקה.

הצום מעודד התבוננות פנימית וחזרה בתשובה, גורם לאנשים להרהר במעשיהם ולחתור לצמיחה רוחנית. היא גם מטפחת אחדות וסולידריות בין יהודים ברחבי העולם כשהם מנציחים את גבורתה של אסתר ואת הגאולה המופלאה של אבותיהם.

מנהגים ומסורות


בנוסף לצום, מנהגים שונים קשורים לתענית אסתר. קהילות רבות מתכנסות לתפילות מיוחדות ולקריאה ממגילת אסתר, המכונה מגילה.

חלק מהיחידים גם נותנים צדקה, עושים חסדים ועוסקים בתפילות נוספות ולימוד תורה לאורך כל היום. עם סיום הצום, משפחות וקהילות מתאחדות לשבור את הצום בארוחה חגיגית, בציפייה דרוכה לחגיגות הפורים השמחה.

סיכום


צום אסתר משמש תזכורת נוקבת לאומץ הלב של אסתר המלכה ולישועה המופלאה של העם היהודי.

בעודנו מציינים את היום החגיגי הזה, אולי נשאב השראה מהדוגמה של אסתר ונשתדל לחקות את אמונתה, גבורתה וחוסר האנוכיות בחיינו. יהי רצון שיום הצום וההרהור הזה יוביל אותנו לצמיחה רוחנית גדולה יותר, לאחדות ולסולידריות בזמן שאנו מתכוננים לחגוג את חג הפורים המשמח.

Join our Newsletter to get news on the best activities in Israel!

Join Now!